Nikkelallergie? Wat is het en waar moet je op letten

Piercing Mania heeft een groot aantal materialen in haar assortiment, maar veruit de meeste piercings zijn gemaakt van 316L chirurgisch staal. Voor een aantal mensen kan dit erg vervelend zijn omdat zij last hebben van een nikkelallergie. Maar wat is dat nu precies? Waar moet je op letten als je een nieuwe piercing koopt? Welke materialen zijn mou echt nikkelvrij?

Een hoop vragen die beantwoord moeten worden. Daarom ditmaal een blog over ‘nikkel’.

Het materiaal Nikkel

Zoals gezegd zijn de meeste piercings gemaakt van 316L chirurgisch staal. Maar dit is niet zomaar ‘staal’ wat rechtstreeks uit mijnen wordt gewonnen, chirurgisch staal wordt scheikundig samengesteld. Chirurgisch staal bestaat uit de materialen: ijzer, chroom, nikkel en koolstof.

Deze materialen worden in de natuurkunde ‘elementen’ genoemd wat betekent dat deze voorkomen in het periodieke systeem. Het periodieke systeem ken je waarschijnlijk nog wel van scheikunde lessen op de middelbare school. Het periodieke systeem beslaat alle basis atomen. Anders gezegd: nikkel is dus een echte grondstof. Nikkel wordt net zoals vele andere grondstoffen uit mijnen gewonnen.

Nikkel wordt vooral gebruikt voor het maken van staal. Geschat wordt dat z’n 70% van al het nikkel hiervoor gebruikt wordt. Twee andere veel voorkomende toepassingen die veel gebruikt worden voor nikkel zijn de € 1 en € 2 munten en oplaadbare batterijen. Daarnaast wordt nikkel veel gebruikt in kleine dagelijkse voorwerpen als ritssluitingen, brillen, horloges, knopen, haaksluitinkjes etc.

Een nikkelallergie

Als je dan allergisch bent voor nikkel kan dat dus een groot probleem zijn. De allergische reactie bij nikkel bestaat vrijwel altijd uit eczeem en/of andere soortgelijke irritaties. Nikkelallergie komt in grofweg twee typen voor.

Het eerste type is veruit de ergste en heeft vrij weinig met piercings te maken, de contactallergie.  Mensen die een contactallergie hebben voor nikkel kunnen al een allergische reactie krijgen als ze nikkel hebben aangeraakt, voor hoe korte duur dan ook. Aangezien nikkel in ontzettend veel dagelijkse voorwerpen voorkomt (zelfs in voedsel) kan dit hele grote problemen opleveren. De meeste mensen met dit type allergie zijn hier meestal wel van op de hoogte.

Het andere type is voor piercingdragers meer van belang. Deze allergievorm is namelijk veel minder agressief en wordt eigenlijk veroorzaakt door de piercing zelf. Omdat je bij een pas geschoten piercing kan spreken van een wond komt de piercing rechtstreeks in aanraking met deze wond. Anders gezegd: het bloed zuigt nikkel rechtstreeks uit de piercing de wond in. Daarom worden nieuwe piercings altijd met een titanium piercing geplaatst. Bij piercingplekken die niet zoveel bloed in zich hebben, zoals bijvoorbeeld de oorlel, wordt de kans kleiner dat dit zich voordoet.  Als het lichaam plots een forse toename ontdekt van nikkel deeltjes in het bloed worden hier antilichaampjes voor aangemaakt. Je hebt een allergische reactie. Dit uit zich dan in de vorm van eczeem en/of rode uitslag rondom de piercing.

Gelukkig is deze vorm van nikkelallergie voor veel mensen te verhelpen door de piercing een tijdje uit te doen. Als de piercingwond dan genezen is, er is littekenweefsel aangemaakt, kan het zomaar zijn dat de allergische reactie ook niet meer plaats vindt. Gebruik onze speciale zoutspray met tea tree olie om snel van de ontsteking af te komen.

Blijft de allergische reactie wel plaatsvinden is de beste oplossing andere materialen dan 316L chirurgisch staal te gebruiken. Denk dan aan goud, zilver, titanium en/of organische materialen.

Vergulde of plated piercings zijn jammer genoeg meestal niet voldoende om het nikkel tegen te houden. Omdat bij vergulde en /of piercing met een plating het onderliggende materiaal nog steeds 316L chirurgischs staal is, slijt de plating of het goud na verloop van tijd weg waardoor het onderliggende nikkel alsnog vrijkomt.

Maar zoals altijd geldt: Als een piercing pijn doet, raar aanvoelt of rood blijft uitslaan, wacht niet maar raadpleeg je dokter of piercer. Die kunnen je vrijwel altijd meer vertellen over de eventuele oorzaak ervan!

Tips voor het kopen van piercings met een nikkelallergie

Gelukkig is er genoeg keuze aan piercings om ook met een nikkelallergie leuke nieuwe piercings uit te zoeken. In de meeste gevallen van een licht allergische reactie is het voldoende om het staafje van de piercing te vervangen voor een nikkelvrij materiaal. Zo is het deel dat permant in contact met je huid staat geheel vrij van nikkel.

Controleer op de productpagina of die ene leuke piercing een verwisselbaar staafje heeft. Zo ja, kun je losse piercing staafjes van massief titanium bestellen om het chirurgisch stalen staafje te vervangen.
Hieronder links naar de titanium staafjes uit ons assortiment.

Titanium gebogen staafjes
titanium piercing staafjes
Titanium labret staafje
titanium circular barbell staafje

Bij heftige reacties op nikkel is het vervangen van enkel het staafje niet voldoende. Dan is het belangrijk dat je een piercing koopt die geheel nikkelvrij is.

Zoals eerder genoemd zijn vergulde piercings of andere soorten piercing sieraden die een 'plating' hebben niet geschikt. Dit omdat het basismateriaal nog altijd chirurgisch staal is. Hieronder de materiaal soorten die volledig nikkelvrij zijn:

- Massief gouden piercings
- Massief titanium piercings
- Acryl of Bioflex piercings
- Organische materialen zoals hout, hoorn of bot.
- Silliconen
- .925 sterling silver