Alles over Stretchers en Tapers

Piercing Mania geeft je meer informatie over alle piercing soorten. In dit artikel pakken we een erg populaire categorie, namelijk de stretchers en tapers. In ons artikel Alle informatie over piercings kun je alles over piercings te weten komen. Nu gaan we dieper in op de verschillende soorten stretchers en tapers.

De standaard oorbel is bij iedereen bekend, en de plug of tunnel is dat ondertussen ook voor de meeste mensen . Er is echter nog een andere mogelijkheid als het aankomt op het dragen van een piercing in je oor. De ‘stretcher’, welke eerder voornamelijk werd gebruikt om de oorlel te stretchen, is tegenwoordig in vele soorten beschikbaar en doet allang niet meer onder in schoonheid als je die vergelijkt met de plug of de tunnel. De stretchers bij Piercingmania zijn onderverdeeld in vijf soorten die terug te vinden zijn in de categorie ‘Tapers / Stretchers’:

-       De stretcher
-       De curve taper
-       De buffalo taper
-       De spiral taper
-       De stirrup hanger

De stretcher

De meest klassieke en eenvoudigste ‘taper’ is de stretcher. Het is een taper de recht is, en daarom ideaal voor stretchen. Ze worden om die reden vaker stretchers genoemd. De stretcher is een rechte staaf die varieert in dikte. Normaal gesproken wordt deze stretcher zo in de oorlel geplaatst dat deze aan de voorkant bijna niet uitsteekt. Dit met behulp van o-ringen (kleine rubberen elastiekjes) zodat de stretcher op zijn plaats blijft zitten.

Omdat een taper vele malen langer is dan de oorlel dik, steekt deze dus behoorlijk uit aan de achterkant. Het is juist dit effect dat een stretcher aantrekkelijk maakt. In tegenstelling tot een plug of tunnel legt een taper, wanneer gedragen, echt de nadruk op het feit dat de oorlel is doorboord. Dat heeft natuurlijk zijn charme.

Maar behalve uiterlijk heeft de stretcher ook een praktisch nut. Zoals gezegd varieert een stretcher in dikte en kan je een stretcher gebruiken om de oorlel te stretchen. Er zijn zelfs speciale stretch sets om je oren mee te stretchen. Wanneer de stretcher hiervoor gebruikt wordt houdt dit wel in dat de stretcher niet gedragen kan worden zoals bedoeld. Hoewel de meningen erover verdeeld zijn of dit wel of niet mooi is legt het wel extra nadruk op het feit dat de oorlel doorboord is. Lees voor meer informatie over stretchen de blog ‘Stretch handleiding’.

Omdat een stretcher varieert in dikte wordt de maat altijd berekent op het dikste punt!

De curve taper

Een logisch vervolg op de stretcher is de curved taper. Deze lijkt op de stretcher maar is, zoals de naam al zegt, licht gebogen. Hierdoor ziet deze er meteen heel anders uit in de oorlel. Net als de straight taper kan ook de curved taper gebruikt worden om het oor te stretchen en wordt hij op zijn plaats gehouden door o-ringen.

Ook de maat van de curved taper wordt gemeten op zijn dikste punt!

De buffalo taper

De buffalo taper is op zijn beurt weer een logisch vervolg op de curve taper. Waar de curve taper licht gebogen is, is de buffalo taper bijna helemaal rond. Hierdoor lijkt deze op de hoorn van de buffalo waar deze taper zijn naam dan ook aan te danken heeft. Hoewel er wel wordt beweerd dat buffalo tapers gebruikt kunnen worden om je oor te stretchen is dit vanwege de kromming absoluut niet aan te raden. 

Een groot verschil tussen de stretcher of curved taper en de buffalo is dat de laatste minder diep naar achter steekt en dus niet zo vaak tegen de hals aan tikt. Want waar de één dit geen enkel probleem vindt kan een ander zich hier nog best aan storen.

Net als alle andere tapers wordt ook de maat van buffalo taper gemeten op zijn dikste punt.

De spiral taper

De spiral taper, het zou eens niet, is weer een logisch vervolg op de buffalo taper. Deze is echter sterker naar binnen toe gebogen. Hierdoor heeft deze meer de uitstraling van een ‘hanger’ (zoals een gewone oorbel dat ook doet) maar heeft een veel sterkere uitstraling door zijn oor doorborende eigenschap. Iets wat bij een gewone oorbel helemaal niet opvalt. Net als bij de buffalo taper wordt ook bij de spiral taper nog weleens beweerd dat deze gebruikt kan worden om te stretchen. Dit is vanwege de sterke krommingen absoluut niet aan te raden.

Afhankelijk van het soort kromming heeft de ene spiral taper wel o-ringen nodig terwijl een ander dat niet nodig heeft. Net als alle andere tapers wordt ook de maat van de spiral taper gemeten op zijn dikste punt.

De stirrup hanger

Een afwijkende taper is de stirrup hanger. Deze taper soort is vrij nieuw maar al wel populair door zijn zeer elegante uitstraling. De stirrup hanger wekt ook meer de indruk van een oorbel maar weet zich hier duidelijk van te onderscheiden door de vaak zeer bijzondere ontwerpen en door de zichtbaarheid dat ook deze hanger de oorlel duidelijk doorboort. Een stirrup hanger is vrijwel nooit geschikt om je oor te stretchen.

Een stirrup hanger heeft geen o-ringen nodig omdat deze in de oorlel hoort te hangen, zoals een gewone oorbel dat ook zou doen. Net als bij de andere tapers wordt de maat van de stirrup hanger gemeten op het dikste punt. Dit is bij stirrup hangers meestal het hoogste punt aangezien ze vaak zo recht mogelijk naar beneden horen te hangen.