Een piercing laten zetten

Zit je eraan te denken een nieuwe piercing te nemen? Of het nou gaat om je eerste piercing of dat je juist al wat ervaring hebt, we informeren je over de belangrijke aspecten die erbij komen kijken.

Je kunt vrijwel elk lichaamsdeel piercen, elk met zijn eigen uitdagingen. In dit artikel beperken we ons tot de meer algemene punten die van belang zijn en voor de meeste situaties van toepassing zijn. We kijken ook naar het verschil tussen een piercing pistool en een piercing naald. Hoewel dit specifiek voor oor piercings van toepassing is, is het wel dermate belangrijk om de verschillen goed te begrijpen.

Ben je op zoek naar specifieke informatie? Gebruik dan de 'Spring naar' sectie om snel het gewenste onderwerp te vinden.

Piercing Pistool vs Naald

Piercings worden gezet met een naald. Enkel oorbellen of piercings in het deel van de oorlel zonder kraakbeen kunnen worden geschoten met een pistool. Laat nooit een piercing in je kraakbeen schieten met een pistool.

Maar wat is dan precies het verschil tussen beide methodes? Piercen met een naald wordt met de hand gedaan. Elke naald is nieuw en gesteriliseerd. Daarnaast is een piercing naald hol van binnen en vlijmscherp. De holle naald creëert en gaatje waar later het piercing sieraad in geplaatst kan worden. Een piercing pistool daarentegen schiet met hoge snelheid het staafje door de huid heen. Indien juist uitgevoerd worden speciale gesteriliseerde oorknopjes gebruikt met een scherpe punt aan het staafje.

Als je een oorbel laat schieten, zorg er dan altijd voor dat de oorbel nieuw, steriel en vlijmscherp is. Standaard oorbellen zijn hiervoor niet geschikt!

no-piercing-gun

Behalve voor oorbellen in de oorlel zonder kraakbeen!

Doet een piercing laten zetten pijn?

Het eenvoudige antwoord; ja, het is pijnlijk. Dit komt vast niet als een verrassing. Laten we daarom kijken hoe lang de pijn aanhoudt en wat je kunt doen om de pijn zoveel mogelijk te beperken.

Het meest pijnlijke moment is zodra de naald door de huid glijd. Dit is een kortstondig moment waar je even doorheen zult moeten.
In de uren die volgen zul je waarschijnlijk een meer zeurende pijn ervaren. Maak je hierover niet al te veel zorgen. De pijn intensiteit zal snel afnemen en met een beetje geluk giert de adrenaline nog vol door je lijf, wat ook een drukkend effect heeft op het pijn gevoel.

Vervolgens heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen, oftewel het genezingsproces is begonnen. De eerste dagen zal je piercing nog erg gevoelig zijn. Hoewel niet prettig is de pijn hooguit irritant te noemen. Nazorg is een belangrijk aspect van het proces. Door de juiste hygiëne maatregelen in acht te nemen bevorder je het genezingsproces. Lees hier meer over in de sectie 'Nazorg voor nieuwe piercings'.

get-a-nipple-piercing

Vind de juiste piercing studio

Een belangrijke keuze in het proces is het kiezen van de juiste piercing studio. In elke studio vind je een willekeur aan piercing studio's. Oorbellen kun je vaak ook laten doen bij een juwelier, maar of dat ook de beste keuze is valt nog te bezien.

Een professionele piercing artiest heeft een cursus gevolgd en is daarmee opgeleid om de hygiënerichtlijnen voor piercen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid te volgen. Een professionele piercing studio heeft daarnaast een vergunning om piercings te zetten. Hoewel iedereen een dergelijke cursus kan volgen zijn er toch veel piercing artiesten te vinden die niet goed zijn getraind. Vraag daarom altijd naar de genoten cursus en informeer of er een vergunning is afgegeven.

Daarnaast zijn er diverse punten waarop je kunt controleren. Ziet de zaak er schoon, opgeruimd en fris uit? De hygiëne van instrumenten en de sieraden is essentieel. Je zou daarom mogen verwachten dat de studio brandschoon en netjes is.

Tot slot is het natuurlijk ook erg belangrijk hoe je wordt ontvangen. Naast het vragen naar een vergunning en cursus heb je wellicht nog meer vragen die je graag wilt stellen. Hoe reageren ze hierop? Krijg je het gevoel dat je lastige vragen stelt of worden eventuele zorgen die je hebt niet serieus genomen? Bedank in dat geval voor de tijd en zoek verder naar een geschikte studio.

Piercing Studio Checklist

certified

Heeft de studio een vergunning?

clean

Is de studio brandschoon?

questions

Hoe gaan ze om met jouw vragen?

Kies het juiste piercing sieraad en materiaal

Wanneer je een piercing laat zetten kun je niet zomaar een standaard piercing sieraad gebruiken. Sieraden voor nieuwe piercings wijken vaak af van de standaarden. Bepaal samen met de piercing artiest welke type piercing sieraad en maten het beste zijn.

Nieuw gezette piercings zwellen vaak op tijdens het genezingsproces. Het staafje van het piercing sieraad is daarom vaak langer, zodat er voldoende ruimte is als het opzwelt. Overweeg daarnaast een eenvoudig ontwerp dat niet al te zwaar is. Dit kan een positieve bijdragen leveren aan het genezingsproces. Wees er tot slot alert op dat het sieraad steriel is als het wordt geplaatst.


Piercing sieraden voor nieuwe piercings mogen geen nikkel bevatten. Daarom zullen de meeste piercing artiesten titanium piercing sieraden gebruiken. Hoewel titanium een perfecte keuze is kun je daarnaast ook 14 karaats geel goud of rosé goud overwegen. Witgoud is vaak niet de beste keuze omdat hier nikkel in kan zitten. Zelf raden we aan om titanium piercings te gebruiken tijdens het genezingsproces. Zodra het goed is genezen kun je een sieraad kiezen dat geen extra ruimte nodig heeft voor het zwellen. Wees er bewust van dat piercing sieraden van 316L chirurgisch staal nikkel bevatten. Wissel daarom pas naar piercings van dit materiaal zodra je nieuwe piercing gaatje volledig is genezen. Je kunt meer informatie vinden over de verschillende materialen in onze material guides.

Nazorg van nieuwe piercings

Je nieuwe piercing goed verzorgen is een vitaal onderdeel van het proces. Blijft zoveel mogelijk van je nieuwe piercing af. Als je er toch aan moet zitten, was je handen dan eerst grondig schoon.

Je piercing goed schoon houden is ook erg belangrijk. Gebruik een zoutoplossing, zoals onze zoutspray, om je nieuwe piercing tweemaal per dag te reinigen. We adviseren dit elke ochtend en avond te doen.


Na de eerste twee weken kun je de normale zoutspray combineren met onze nazorg producten die tea tree olie bevatten. Onze healing olie of zoutspray met tea tree helpt om bacterien te doden en voorkomt of helpt daarnaast bij ontstekingen. Je kunt onze volledige collectie nazorg producten vinden op onze piercing nazorg pagina.

Een goede nazorg bevordert het genezingsproces. Wees daarom structureel met je nazorg routine tijdens het gehele genezingsproces. Vermijd producten die alcohol bevatten zolang je piercing nog aan het genezen is. Voor meer informatie over het juist gebruiken van piercing nazorg producten kun je de product specifieke instructies vinden op elke product pagina.

Piercing healing oil
Piercing Healing Oil
Per stuk
€ 4,95
Waardering:
96%
Salt Spray with Tea Tree
Zoutoplossing Spray met Tea Tree
Per stuk
€ 4,50
Waardering:
99%

Hoe lang duurt het genezingsproces?

health

Helaas is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag hoe lang het duurt voordat jouw nieuwe piercing volledig is genezen. Geen situatie is hetzelfde en er zijn diverse factoren die van invloed zijn op de duur van het genezingsproces. Als je de nazorg routine strict volgt en geen last krijgt van infecties zal het voor de meeste piercing rond de drie maanden duren voordat het volledig is genezen. Houd er wel rekening mee dat sommige specifeke piercings, zoals kraakbeen piercings, langer nodig hebben om volledig te genezen. Voor sommige piercings kan het zelfs tot een heel jaar duren. Je piercing artiest kan je informeren over de gemiddelde genezingsperiode voor jouw specifieke piercing. 


Zoals eerder gezegd kan een goede piercing nazorg behoorlijk van invloed zijn op de totale duur van het genezingsproces. Met name het gebruik van onze speciale 'healing producten' helpen om infecties te voorkomen, zodat je lichaam zich ongehinderd op de genezing kan focussen. Wist je trouwens dat voldoende slaap ook van grote invloed is op het genezingsproces? Tijdens het slapen worden speciale hormonen afgegeven die bevorderend werken voor het genezingsproces van jouw nieuwe piercing.

changing_piercing

Het vervangen van je piercing

Een belangrijke mijlpaal na het zetten van een nieuwe piercing is het moment dat je piercing sieraad vervangen kan worden voor een door jezelf gekozen sieraad. Hoewel de verleiding soms groot kan zijn, raden we je niet aan het sieraad te vervangen als je piercing gaatje nog gevoelig is. Het is niet altijd noodzakelijk om helemaal tot het einde van het genezingsproces te wachten. Overleg met je piercing artiest om te kijken of je het piercing sieraad al eerder kunt vervangen. Houd er wel rekening mee dat je tot het einde van het genezingsproces geen sieraden draagt die nikkel bevatten.


Gelukkig is er voldoende keuze aan piercings die gemaakt zijn van titanium of 14 karaats goud. Als alles voorspoedig verloopt is het risico op zwellingen na enige tijd wel over, dus is het dan niet meer nodig een piercing met een extra lang staafje te blijven dragen. De kans is groot dat er meerdere piercing soorten geschikt zijn voor jouw nieuwe piercing. Ontdek de verschillende piercing soorten en ontwerpen via onze shopping guides. Daarin kun je ook meer informatie vinden over de standaard of meest gangbare maten voor jouw nieuwe piercing.

Nieuwe piercing sieraden in ons assortiment