producten product

Oor Piercings

Oor piercing Guide

Een nieuwe oor piercing zetten is altijd spannend. Op deze pagina vind je meer informatie over de oor piercing en wat erbij hoort.


Als je meer wilt weten over oor piercings, lees dan verder om erachter te komen hoeveel pijn je kunt verwachten of hoe lang het duurt voordat je nieuwe oor piercing is genezen.

Heb je al een oor piercing laten zetten? Lees dan verder voor informatie over de juiste nazorg en welke piercings or oorbellen de juiste zijn voor jou. Je kunt elk soort oor piercing in detail ontdekken via de slider bovenaan deze pagina.

Welk deel van het oor kan worden gepiercet?

Bijna overal op het lichaam kun je een piercing laten zetten en hetzelfde geldt voor het oor.


Het oor is onder te verdelen in twee soorten oor piercings. Een piercing door de oorlel of door het kraakbeen. Op de afbeelding is te zien dat er aardig wat verschillende soorten kraakbeen en oorlel piercings zijn.

Het kraakbeen bestaat uit elastine en collageen, en is zorgt voor de vorm van het oor maar blijft toch flexibel. De oorlel bevat geen kraakbeen en bestaat uit zacht weefsel. 

Er zit een groot verschil tussen beide delen van het oor als we kijken naar de geschikte sieraden en hoe lang het duurt om te genezen. Ook de nazorg verschilt voor beide.

All-Ear-Piercings
cartilage-piercing-image

Piercen met een naald of een pistool?

Piercings worden gezet met een speciale piercing naald. Alleen oorbellen en piercings in de oorlel (het deel van het oor zonder kraakbeen) kunnen worden geschoten. Laat nooit een piercing in je kraakbeen schieten!


Wat is nou precies het verschil tussen beide methoden? Piercen met een naald gebeurt met de hand. Elke naald is nieuw en steriel. Een piercing naald is vlijmscherp en hol van binnen. De holle naald gaat door de huid om daarmee een gaatje te creëren, waarna het sieraad ingebracht kan worden. Een piercing pistool schiet een oorbel staafje met hoge snelheid door de huid. Er worden speciale steriele oorbellen gebruikt die scherp genoeg zijn om door de huid te boren. Deze methode kan het kraakbeen beschadigen. Daarnaast kan het pistool vaak niet goed steriel gemaakt worden.


Als je een oorbel laat schieten, let er dan op dat de oorbellen die worden gebruikt nieuw, steriel en vlijmscherp zijn. Normale oorbellen zijn niet geschikt om mee te schieten.

Hoe lang worden oorbellen al gedragen?

Het piercen van oren is de meest voorkomende vorm van lichaamsmodificatie en wordt al duizenden jaren toegepast. Diverse soorten oorbellen werden over de jaren gebruikt, van gigantische ringen tot aan opgerekte of versierden oren.


Er is een mummy ontdekt in de Alpen die meer dan 5000 jaar heeft geleegd en waar de oudste oor piercing werd ontdekt. Archeologen hebben sindsdien vaker piercings gevonden bij ontdekte mummies in de periodes daarna. Zelfs in het Oude Testament wordt verwezen naar oorbellen.

Iedereen kent wel iemand met een oorbel. Of ze nou worden gedragen als fashion statement of om andere redenen, oor piercings vind je over gehele wereld.

ear-piercing-tribe
ear-piercing-questions

Vragen die wellicht hebt voordat je een oor piercing laat zetten

Doet een oor piercing pijn?

Wat kost een oor piercing?

4 Vragen om jezelf te stellen voordat je een oor piercing laat zetten

Hoe kies ik de juiste piercing studio uit om een oor piercing te zetten?

Risico's bij het zetten van een oor piercing

Hieronder bespreken we 4 van de meest voorkomende fouten na het zetten van een nieuwe oor piercing.

Aanraken

flip voor meer info

Aanraken

Ga niet zitten spelen met je nieuwe piercing. In het begin voelt het wellicht wat oncomfortabel or onwennig, maar door van je piercing af te blijven kan het beter genezen. Na een tijdje zal het voelen alsof je oor piercing er altijd al heeft gezeten.

Goede nazorg

flip voor meer info

Goede nazorg

Houd de piercing goed schoon met behulp van een zoutspray om problemen te voorkomen. Het kost slechts even tijd, maar wordt zo vaak vergeten. Onze Piercing Healing Kit is ook erg handig om je hierbij te helpen.

Wees geduldig

flip voor meer info

Wees geduldig

Oor piercings hebben gemiddeld een paar maanden nodig om te genezen. Verwissel je piercing sieraad daarom niet te snel. Met een beetje geduld en goede nazorg is je piercing vanzelf klaar om gewisseld te worden.

Wattenstaafjes

flip voor meer info

Wattenstaafjes

Een veelgemaakte fout, het gebruik van wattenstaafjes. Het katoen kan achterblijven in de piercing en voor problemen zorgen. Gebruik daarom alleen speciale staafjes of andere geschikte producten voor de reiniging of het drogen van je piercing.

get-a-cartilage-piercing

Laat een oor piercing zetten

Ben je er zeker van en kun je niet wachten om je nieuwe oor piercing te laten zetten? Voordat je een afspraak maakt adviseren we je eerst nog onze pagina over het laten zetten van een piercing door te nemen.


Daar vind je informatie over het kiezen van de juiste piercing studio en andere belangrijke tips.

Nieuwe oor piercing sieraden