De standaard maat van een Tragus en/of Helix piercing

Piercings komen in vele soorten en maten, letterlijk. Met zoveel mogelijkheden die verschillende maten bij verschillende soorten piercings bieden kan het zomaar voorkomen dat je even niet meer weet welke maat nu goed geschikt is voor jou. Daarom een blog over de standaardmaat van de tragus en helix piercing.

De tragus & helix

De tragus piercing gaat door het kleine stukje kraakbeen dat voor de gehoorgang zit. De helix gaat door de rand van oor, aan de bovenkant. Ook de rand van het oor is gemaakt van kraakbeen. Het feit dat beide piercings in het kraakbeen worden gezet is belangrijk voor de maat, en voor hoe de piercing wordt gezet.

Wanneer een tragus of helix piercing gezet wordt kan dit het beste gedaan worden door te piercen, nooit met een ‘pistool’. Het ‘pistool’ dat gebruikt wordt om oor(lel)gaatjes te zetten schiet met een behoorlijke kracht door de oorlel heen. Voor een oorlel is de makkelijkste manier om hier een sieraad in aan te brengen. Maar bij kraakbeen loop je altijd het risico dat door de klap het kraakbeen versplintert. Hierdoor kunnen gemakkelijk complicaties ontstaan of zelfs dikke kraakbeen ophopingen op de geschoten plek vormen.

Een tragus en helix piercing horen dus gepierced te worden. Omdat het in beide gevallen, maar vooral bij de tragus, een kleine plek betreft is een dikke maat niet handig. Daarom is de standaardmaat voor beide piercings 1,2 mm.

Qua lengte is voor de tragus 6 mm bijna altijd ideaal. De helix kan afhankelijk van je oor en hoe de piercing is geschoten tussen de 6 en 8 mm zitten.