Zon, zee, strand en Piercings

Of je nou op een welverdiende vakantie of een dagje naar het strand gaat, met een piercing kun je dat beter goed voorbereid doen. In dit artikel kijken we naar de effecten van zon, zee en strand op zowel nieuwe als bestaande piercings.

Als je enkel op zoek bent naar specifieke informatie kun je het 'Spring naar' menu gebruiken om snel te vinden wat je zoekt.

Is het veilig om te zwemmen met een piercing?

Zwemmen in de zee is niet gevaarlijk voor genezen piercings. Sterker nog, het zoute zeewater heeft een reinigend effect, vergelijkbaar met een zoutbadje. Voor nieuwe piercings is het een ander verhaal. Het is het beste om vochtige plekken te voorkomen, dus zwemmen is zeker niet aan te raden. Het verschilt per piercing hoe lang het duurt om te genezen, maar in het algemeen is het advies om de eerste 8 weken uit de buurt van water te blijven. Als je piercing mooi geneest en je hebt geen last van gevoeligheid of iets anders, dan kun je overwegen het risico te nemen en een verfrissende duik te nemen.

Zorg dat je na het zwemmen je piercing goed naspoelt met schoon zoet water. Zeewater kan allerlei viezigheid bevatten wat je niet rond je piercing wilt hebben zitten. Het spoelen helpt ook te voorkomen dat je na het opdrogen witte zoutplekken op je piercings krijgt.

safe-to-swim-with-piercing

Kan mijn piercing tegen zout water?

Piercings komen in diverse materialen en hebben vaak een plating of een finish. Zout water of water in het algemeen kunnen schadelijk zijn voor je piercing wanneer het daardoor gaat roesten of verkleuren. Als je een piercing van titanium draagt hoeft je je geen zorgen te maken. Hetzelfde geldt voor piercings van 100% 316L chirurgisch staal. Maak let op, want bevat jouw piercing een vergulde plating, toegevoegd brass of is het gemaakt van sterling zilver, dan is het sieraad niet bestand tegen de invloeden van een dagje strand.

Je kunt je piercing sieraden van organische materialen vaak beter thuis laten wanneer je wilt gaan zwemmen in de zee. Piercings van hout, hoorn en bot kunnen niet goed tegen de omstandigheden. Wanneer je piercings en sieraden bij Piercing Mania koopt kun je informatie over het materiaal en eventuele platings vinden op de product pagina's. Eventueel kun je ook de klantenservice een bericht sturen om te ontdekken of jouw vorige aankoop geschikt is voor een dagje zon, zee en strand.

sand-and-piercings

Wat zijn de effecten van zand op mijn piercing?

De effecten van zand zijn compleet anders dan die van zout water. Zand heeft namelijk invloed op zowel je piercing als je sieraad. Hoewel het van strand tot strand kan verschillen is het zand hoogstwaarschijnlijk vervuild met viezigheid en andere zaken. Als dit te lang rond je piercing blijft kleven kan dat zomaar leiden tot problemen later in de week. Probeer daarom altijd te voorkomen dat zand zich ophoopt rondom je piercing. Maak je piercing en de huid eromheen voorzichtig droog als je terug komt uit het water om zo te voorkomen dat het zand blijft plakken. Heb je een nieuwe piercing laten zetten, vermijd dan ten alle tijde zand rondom je piercing.

Een ander effect van zand is dat het werkt als een schuurmiddel voor je piercing sieraden. Dit is niet heel schadelijk voor titanium piercings, aangezien dat een heel hard metaal is, maar zachtere metalen zoals goud en zilver raken er snel door beschadigd. We raden je dan ook aan je dure sieraden van 14 karaats goud thuis te laten als je naar het strand gaat.

Kijken we naar sieraden met een plating, dan is het effect van zand nog groter. De plating is dermate dun dat een enkel dagje op het strand er al voor kan zorgen dat het laagje verdwijnt. Somme plating methoden, zoals PVD plating, zijn welliswaar wat minder kwetsbaar, toch is het beter te overwegen om ook deze sieraden thuis te laten.

Checklist voor een dag op het strand

materials

Wear jewelry of the right material

sand-castle

Avoid sand on and around your piercing

sunblock

No lotion on your piercing jewelry

Is een dag zonnen slecht voor mijn piercing?

Een dag zonnebaden kan problemen veroorzaken. Je hoeft je niet direct druk te maken, maar laten we kijken naar de belangrijkste punten. Het gebruik van zonnebrand is altijd aan te raden. Let er wel op dat de créme of lotion niet op je piercing sieraden terecht komt. De bestandsdelen van lotions kunnen schadelijk zijn voor platings of materialen zoals sterling zilver or brass. Smeer de zonnebrand ook niet direct op de huid rondom een nieuwe piercing.

UV in het zonlicht is voor de meeste sieraden van metaal niet schadelijk. Maar let op, want sterling zilver kan wel verkleuren door teveel direct zonlicht. Ook sieraden van hout zijn kwetsbaar, omdat ze uitdrogen door teveel zonlicht. Organische materialen zoals hoorn en bot kunnen ook niet goed tegen zonlicht.

Als je meer wilt weten over de verschillende materialen die worden gebruikt voor piercings en oorbellen kun je onze material guides lezen. Daar wordt elk materiaal uitgelicht.

Piercing nazorg na een dag op het strand

Na een dagje op het strand is het verstandig je piercing even wat extra aandacht te geven. Zeker voor nieuwe piercings die nog niet volledig zijn genezen is een goede nazorg na zo'n dag essentieel.

Neem een douche en zorg dat je alle restanten van het strand, zoals zand en zonnebrand lotion, goed weg spoelt. Spoel specifiek je piercing goed na zodat er echt niks achter blijft.

Droog je piercing voorzichtig en breng een beetje Piercing Healing Olie of Healing Butter aan op nieuwe of genezen piercings. Piercing Balsem of Wonder Olie zijn ook prima voor genezen piercings. Dit houd je houd goed gehydrateerd en werkt tegen bacterien die zich mogelijk hebben genesteld. Voorkom dat je aftersun lotion op je sieraden terecht komt, tenzij deze van 100% titanium is gemaakt. 

Piercing healing oil
Piercing Healing Oil
Per stuk € 4,95
Waardering:
97%
Piercing healing butter
Piercing Healing Butter
Per stuk € 5,99
Waardering:
97%

Wil je meer interessante piercing artikelen lezen?

Als je dit een interessant artikel vond en graag nog even door gaat met lezen hebben we nog meer handige of leuke artikelen over piercings. Ontdek ze allemaal via de knop hieronder.

Nieuwe Piercings in onze winkel