Stretch Handleiding en tips

Het stretchen van je oor piercing voor tunnels en plugs is erg populair. Zodra de piercing goed genezen is kun je zelf het gat stretchen tot een door jou gewenste grootte. In dit artikel leggen we je uit hoe je gemakkelijk zelf kunt stretchen.

Het is belangrijk dat je het stretchen geleidelijk doet en hierbij geen maten overslaat. Wanneer je het stretchen met beleid doet dan hoeft dit geen pijn te doen. Indien je wat onzeker bent over het stretchen en bijvoorbeeld niet zeker weet of je piercing reeds genoeg genezen is, vraag dan altijd je piercer om advies. Een professionele piercer kan eventueel het stretchen ook voor je doen zodat je zeker weet dat het goed gaat.

Wat heb je nodig?

1. Stretchers

stretch set

2. Jojoba Olie

Jojoba Olie

3. Tunnels/Plugs

single flared tunnel

Houd er rekening mee dat na het stretchen je oren nog niet geschikt zijn om 'double flared' tunnels te dragen. Klik op de afbeelding van de tunnels/plugs om alle geschikte sieraden te bekijken.

Een handige tip. Bespaar geld door een 'stretch set' te kopen in plaats van losse stretchers. We hebben zowel een stretch set voor kleine maten, als een voor grote maten in onze winkel.

Laten we beginnen met stretchen

Stap 1 - De voorbereiding

Neem eerst een lekker lange warme douche. Spoel je oren intensief met warm water. Dankzij het warme water worden je oren flexibel en zacht wat het stretchen bevorderd. Reinig de stretcher die je gaat gebruiken van te voren goed en smeer deze daarna ruim in met de jojoba olie.

Stap 2 - Het stretchen

Masseer je eerst nog even goed met je handen. Maak wrijvende bewegingen zodat het oor echt lekker warm wordt. Masseer tot slot nog wat jojoba olie op je oorlel. Zodra je oorlel lekker warm is breng je de geoliede taper voorzichtig in. Druk niet te hard, maar laat het dunne gedeelte van de taper langzaam door de oorlel glijden zonder dat dit pijn doet. Als het goed zal je in een soepele beweging de taper in zijn geheel door je oorlel kunnen drukken. De huid kan na het stretchen iets gevoelig aanvoelen. Je kunt nu de plug of tunnel indoen.

Stap 3 - Het genezen

Nu je oorlel is opgerekt dient het te genezen. Zorg ervoor dat je piercing sieraden schoon zijn en gebruik de jojoba olie om je oorlel mee te verzorgen. Regelmatig je oorlel insmeren kalmeert de huid en bevorderd het genezingsproces. Blijf in geen geval de taper of stretching tool dragen als sieraad, maar zorg dat je een passende tunnel of plug draagt van een metaal zoals titanium, chirurgisch staal of een ander metaal. Na 2-3 weken is de huid voldoende genezen om sieraden van organische materialen te dragen.

Indien je graag verder wil gaan met het oprekken van je piercing is het belangrijk dat je hier de tijd voor neemt. Zorg ervoor dat je oorlellen tussendoor goed verzorgt worden met de jojoba olie en stimuleer de doorbloeding door ze regelmatig zachtjes te masseren. Zodra de piercing weer volledig genezen is van de vorige stretchpoging kun je verder gaan naar de volgende maat. Het genezen duurt ongeveer 4-6 weken na de vorige stretch handeling. Wees niet te snel met het oprekken van je oorlel. Dit kan namelijk littekens veroorzaken wat er niet mooi uitziet en daarnaast het verder oprekken moeilijker en pijnlijker maakt.

6 thoughts on “Stretch Handleiding en tips”

 • Mathias dupont 9 December 2015 at 23:23

  Beste,
  Hoeveel mm kun je je oorbel gaatje de eerste keer stretchen
  Mvg

  • Piercing Mania 18 December 2015 at 15:35

   Mathias,

   Een oorbel wordt meestal gezet op 0.8 mm of 1 mm. De eerstvolgende maat is dan 1.2 mm. Onthoudt goed, het stretchen mag een beetje naar aanvoelen maar geen pijn doen of pijnscheuten veroorzaken. Als dat wel het geval is kun je het beter later nog een keer proberen. Zorg dat je je oorlel goed warm masseert en voldoende glijmiddel, zoals Jojoba olie, gebruikt.

 • Luna de geus 6 April 2016 at 18:48

  Beste, hoeveel dagen moet je wachten met de kleinste tunnel om naar de volgende te gaan? Mvg luna

  • Piercing Mania 7 April 2016 at 12:47

   Luna,

   Ongeacht de maat waar je naartoe stretcht, het is de bedoeling dat je pas weer verder stretcht als je oorlel volledig is genezen. Dit verschilt van persoon tot persoon maar in de vuistregel wordt er altijd gesproken over 4 tot 6 weken.

   Ik maak uit je vraag op dat je waarschijnlijk vermoedt dat het bij kleine maten sneller moet kunnen. MAar ik wil toch echt aandringen op geduld. Je kan beter elke keer 2 weken te lang wachten dan enkele dagen te kort, juist bij kleine maten.

   Als je te snel strecht en je oor nog niet is genezen loop je het risico op blowouts en littekens. Vooral littekenweefsel zorgt ervoor dat je moeilijker kan stretchen. Ben je dus te ongeduldig en loop je littekenweefgsel op bij de beginmaten dan zul je daar bij het verder stretchen altijd hinder van ondervinden.

 • Beste,
  Ik zou graag de piercing in mijn neusvleugel stretchen naar maximum 2mm. Gelden hiervoor dezelfde stappen als voor je oor? En hoever mag ik hierin gaan? Alvast bedankt!
  L.

  • Piercing Mania 30 March 2017 at 12:10

   Hallo Lotte,

   Voor het groter maken van je neuspiercing kun je het beste bij een piercer langs gaan. Zij kijken dan samen met jou naar de beste manier om dit te doen. Deze stretch handleiding is echt bedoeld voor gestretchte oren. Het advies is dan ook om niet zelf aan de slag te gaan met het oprekken van je neuspiercing gaatje.