Handleiding: Zoutbad maken voor je piercings

De nazorg van je nieuwe piercing is uiteraard ontzettend belangrijk. Goeie verzorging zorgt voor een snellere genezing, voorkomt problemen en maakt dat je optimaal kan genieten van je piercings. Een belangrijk onderdeel van deze basis verzorging is het zoutbadje. Wat is het, hoe maak je het en waarom is het zo goed voor je piercingholte?

Veel gemakkelijker is natuurlijk een piercing zoutspray. Gewoon gemakkelijk sprayen en je bent klaar. Toch blijft het zelf maken van een zoutbadje thuis erg populair. Met deze handleiding kan iedereen eenvoudig zelf thuis een zoutbadje maken.

Piercing Zoutspray

Wat is een zoutbad en waarom is het goed voor je piercing?

Waarom is een zoutbad zo goed voor je wond? Zout helpt de genezing en helpt infecties te bestrijden. Veel dieren (wij dus ook) hebben vlak onder de huid een zoutopslag. Wanneer de huid beschadigd en een ontstoken wond ontstaat klontert dat zout samen en wordt de aanmaak van makrofagen geactiveerd. Makrofagen zijn cellen die helpen infecties te bestrijden.

Moet je dan maar gewoon een kilo zout over elke wond strooien? Nou nee, zout is pas heilzaam als deze in kleine hoeveelheden door het lichaam kan worden gebruikt. Maar er is meer. Want niet elk type zout is even effectief. Het keukenzout (die kleine witte korrels die iedereen gebruikt bij het koken) is anders dan zeezout. Hoewel ook keukenzout al een positief effect heeft is zeezout nog beter.

Veel soorten zeezout bevatten namelijk mineralen wat de genezing extra bevordert. Zeezout kun je gewoon kopen in de meeste winkels en kun je herkennen aan de grote grove korrels. Wanneer je (zee)zout dan oplost in water en met de wond in aanraking laat komen komt er een extra stoot zout vrij in de wond wat de aanmaak van de makrofagen nog verder bevordert.

Hou er altijd rekening mee dat het zoutbad een hulpmiddel is en geen wondermiddel. Heb je last van ontstekingen of infecties? Kijk dan ook eens bij onze piercing nazorg producten.

Wat heb je nodig?

1. Een longdrink glas

longdrink glas

2. Zeezout

Zeezout

3. Warm water

water

Zorg ervoor dat het water warm genoeg is om het zout volledig te laten oplossen. Houd er wel rekening mee dat het water voldoende afgekoeld moet zijn voordat je het zoutbad toe past.

Een handige tip. De opening van het glas moet breed genoeg zijn om over de piercing te passen en een vacuüm te trekken. Indien nodig kun je in plaat van een longdrink glas bijvoorbeeld ook een koffiekopje gebruiken.

Het maken en toepassen van het zoutbad

Stap 1 - Het zoutbad maken

Vul het longdrink glas met 250ml warm water. Voeg vervolgens 1/4 tot een 1/2 theelepel zeezout toe en roer totdat het zout is opgelost. Gebruik bij voorkeur gekookt water. Zo lost het zout volledig op en is het water vrij van bacteriën. Laat nu het glas met water afkoelen tot de gewenste temperatuur.

Stap 2 - Het toepassen van het zoutbad

Als het water de gewenste temperatuur heeft en in het juiste glas of kopje zit dient het zoutbad toegepast te worden. Hoe je het zoutbad toepast hangt af van het type piercing en de lichaamsplek. Hieronder de meest voorkomende toepassingen:

Navelpiercing en tepelpiercing

Buk voorover en druk het glas op de tepel of navel. Als het goed is ontstaat nu een vacuüm. Hang vervolgens achterover (of ga liggen) waardoor de navelpiercing volledig wordt ondergedompeld. Laat het water enkele minuten rusten, 2 tot 3 minuten moet voldoende zijn, en dan ben je alweer klaar. Zorg wel dat je een schone handdoek bij je hebt zodat je water dat ontsnapt kan opvangen.

Neus-, wenkbrauw-, lip- en oorpiercings

Stop het zoute water in een breed kopje of ondiepe kom. Hang vervolgens je oor piercing, neuspiercing, lip piercing of wenkbrauwpiercing enkele minuten (2-3) in het water terwijl het glas rechtop blijft staan. Vergeet bij een neuspiercing niet consequent door je mond te ademen. Dit kan wat ongemakkelijk zijn en er wellicht een beetje dom uitzien, maar laat dat je er niet van weerhouden.

Andere piercings

Het is altijd het beste om een manier te zoeken om je piercing volledig in het water te kunnen dopen. Als dat echt niet lukt kun je het volgende proberen:

Voor alle andere piercings die wat moeilijker te bereiken zijn is het de makkelijkste oplossing om een steriel gaasje nat te maken en deze op de piercing te deppen. Zorg dat er voldoende water over de holte wordt gespoeld.

Stap 3 - Het na-spoelen

Als het zoutbad is toegepast is het erg belangrijk dat je na spoelt met gewoon water. Doe dit op dezelfde wijze als bij stap 2, maar gebruik ditmaal schoon water. Indien je hetzelfde glas of kopje weer gebruikt is het belangrijk dat je zorgt dat deze echt helemaal schoon is en geen sporen van zout meer bevat.

Het schoonspoelen kun je desgewenst nog een keer herhalen totdat je zeker weet dat al het zout is weggespoeld. Als je goed hebt gespoeld kun je de huid en de piercing droog maken.

Een zoutbad helpt echt!

Veel mensen zijn geneigd te stoppen met het zoutbad omdat ze het teveel gedoe vinden. Afhankelijk van je piercing kan het inderdaad soms wat onhandig zijn. Toch willen we graag het belang van een zoutbad benadrukken. Zeker bij piercings die in het begin van hun genezingperiode zitten kan een zoutbad grote invloed uitoefenen. Die effecten zijn natuurlijk pas later merkbaar, wees je daar bewust van.