Alles over de Dermal Piercing

Piercings komen voorbij op alle mogelijke manieren, zo ook de dermal piercing. De een bekender dan de ander. Waar je ook een piercing wil dragen, alles is eigenlijk wel mogelijk. Maar omdat er zo ontzettend veel mogelijkheden zijn om een piercing te dragen wil het soms nogal eens verwarrend worden. In aansluiting op ons artikel met daarin alle informatie over piercings, nemen we ditmaal de dermal piercing onder de loep.

De dermal anchor, ook wel micro dermal genoemd, is een van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van piercings. Hoewel dit type piercing ondertussen al enige tijd bekend is begint deze in populariteit ontzettend toe te nemen. Dit is ook niet gek aangezien deze piercing vrijwel overal kan worden geplaatst. Een andere vaak genoemde reden is dat de dermal anchor piercing vaak prachtig kan worden gecombineerd met een tatoeage.

Over het plaatsen van een dermal anchor piercing

De dermal anchor betreft een zeer kleine plaat van enkele millimeters die onderhuids wordt geplaatst. De huid bestaat uit drie lagen; opperhuid, lederhuid en het onderhuidbindweefsel. Een piercer snijdt een kleine snee van ongeveer 2 mm in de bovenste twee lagen. De dermal anchor wordt dan in deze snee geplaatst en zit dan tussen de lederhuid en het onderhuidbindweefsel in.

Het menselijk lichaam, en dus ook de huid, is er op gericht om vreemde voorwerpen af te stoten. Het kan dus nog wel eens gebeuren dat een dermal anchor door het lichaam naar buiten wordt gedrukt. Daarom zijn er ook anchor dermals beschikbaar met (meerdere) gaten in de plaat. Hierdoor kan er littekenweefsel tussen deze gaatjes groeien waardoor de dermal anchor beter vast komt te zitten. Desondanks zal in ongeveer 2% van de gevallen een dermal anchor alsnog door het lichaam worden verstoten. Mocht dat gebeuren is er nog niks aan de hand en kan de dermal anchor nogmaals worden geplaatst.

Het is vanwege diezelfde reden dat er na plaatsing zo weinig mogelijk aan de piercing moet worden gezeten. Als er binnen de genezingsperiode van ongeveer 6 tot 8 weken teveel aan de piercing wordt gezeten/getrokken is het voor het lichaam makkelijker deze naar buiten te drukken omdat door de aanrakingen de plaat niet vastgroeit. In de eerste paar dagen na het zetten kan het voorkomen dat de dermal anchor gevoelig is en/of een beetje pijn doet. Dit is volkomen normaal maar houdt dit langer aan moet er uiteraard contact worden opgenomen met een dokter of de piercer. Verwijder nooit zelf een dermal achor!

Online een dermal piercing kopen

Even kort, maar wel erg belangrijke informatie over het online kopen van een dermal piercing. Online piercings kopen is tegenwoordig niet meer dan normaal. Bij dermals is hier echter een kanttekening bij te plaatsen. De zogenaamde dermal tops (het verwisselbare onderdeel van de dermal piercing) kunnen probleemloos worden gekocht. In onze winkel bieden we ook dermal skindivers aan die onder de huid geplaatst worden. Wij raden het altijd af om deze te bestellen zonder eerst met een piercer overlegd te hebben welke het beste geschikt is.

De voordelen van een dermal anchor

Grote nadelen zijn er bijna niet behalve de algemene nadelen die elke andere piercing ook met zich mee brengt. (infecties, allergische reacties e.d.) Voordelen zijn er echter wel.

Het grootste voordeel zal toch wel zijn dat een dermal anchor op vrijwel elke plek op het lichaam kan worden aangebracht. Want waar andere piercings de huid ‘doorboren’ wordt een dermal anchor tussen de huidlagen geplaatst. Houdt er wel rekening mee dat een dermal anchor een zekere expertise van de piercer vereist en dus niet elke piercer dit zal kunnen doen.

Daarnaast kun je dermal toppen makkelijk verwisselen. Deze toppen kun je los kopen en zijn makkelijk te plaatsen doordat het anchor intern geschroefd is. En mocht de maat of het type bevestiging van de dermal anchor niet aansluiten op het assortiment van Piercingmania zijn er altijd nog dermal converters verkrijgbaar die de dermal anchor kunnen omzetten naar de door jouw gewenste type bevestiging.